MNX2010 PC AUDIO SITE

PC Audio Software

Site in English Click here | MAIN SITE | MNX2010 Sampling | MNX2010 Homesite

 

MNX2010 PC Audio Sites - Software :

Ableton Live! Inleiding Software
De ontwikkelingen op software gebied volgen elkaar snel op. Er waren enkele geruchten dat Steinberg met de verdere ontwikkeling van Cubase zou stoppen om zich toe te leggen op Nuendo. Maar het is duidelijk dat Steinberg verder gaat met Cubase als "composer program" en Nuendo zich steeds meer opwerpt als een goedkoop alternatief voor ProTools, dus de richting van de harddisk recording (multi channel real time audio streaming). De audio software valt eigenlijk in twee groepen te verdelen : de arrangement programma's zoals Cakewalk, Cubase, Emagic Notator & Logic Audio Pro. Voor audio recording dus Nuendo, Logic Audio Pro en ProTools. Natuurlijk bestaan er ook andere programma's, maar kunnen niet echt op tegen deze grote audio software giganten. Cubase, Notator en ProTools zijn ooit begonnen op de Atari (link MNX Atari Site), waar ik nog steeds mee werk.

Wavelab Cubase, het meest verkochte muziek programma ooit.
Het eerste Cubase Programma op de Atari was de 1.0 versie afgeleid van de PRO12 versie, die beiden niet echt goed werkten. PRO12 was een totaal onlogisch programma en Cubase 1.0 liep om de paar minuten vast. Het was een hele kunst om een midi track op te nemen en een tweede partij in te spelen. Met de komst van Cubase 1.5 was een duidelijke koers gezet, waar de Cubase van tegenwoordig nog steeds op gebaseerd is. De 2.0 versie, een verbeterde en bug vrije versie, is uiteindelijk het beste en meest stabiele midi programma voor de Atari ooit gemaakt. Na een speciale versie voor de Atari STE & TT, Cubase 2.01, kwam er met de komst van de Falcon (de eerste 8 kanaals harddisk recordings computer) de eerste Cubase audio versie uit, de voorvader van de VST versies. De basis werd hier gelegd voor alle latere ontwikkelingen op audio recording gebied. De laatste versie die uitkwam was de 3.01 versie, een zeer uitgebreide versie, met alle midi mogelijkheden geheel uitgewerkt. Niet zo veel later kwam deze in dezelfde vorm uit op de PC onder Windows 3.01 als een 1.0 versie. Met de komst van Windows 95, met een uitgebreide multimedia ondersteuning werd dat snel opgevolgd door een Cubase-Audio versie met ook de volledige midi ondersteuning. Sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd, alleen in detail en zijn sommige functies en mogelijkheden uitgebreid, maar de basis is hetzelfde gebleven. Cubase VST32 versies gaven eigenlijk Cubase de vorm die het nu heeft, met de VST plugins en VST-Instruments. Cubase is altijd al de absolute top geweest, al moet ik toegeven dat vooral de laatste tijd, door de vele toeters en bellen, het overzicht dreigt kwijt te raken. Dus geen belangrijke functies achter minuscule knopjes verstoppen! Met de SX serie moet Steinberg duidelijk keuzes maken, je kan immers niet alles in één programma proppen. De arrangement mogelijkheden kunnen duidelijker, overzichtelijker, efficiënter en gebruiksvriendelijker. Ook vind ik dat de sampling mogelijkheden wat te wensen overlaat, dat kan een stuk effectiever en simpeler, meer in de richting van Ableton Live (zie link). Met de komst van een overdosis aan plugins en Instruments, mag er ook meer aandacht besteed worden aan het managen van deze extra's.

Platinum Cubase tegenhanger : Notator
Van Notator weet ik niet zo veel af, ik heb er vroeger soms mee gewerkt op de Atari (1.0 versie) maar het ligt mij niet echt, toch wordt het door anderen zeer gewaardeerd. Het systeem is duidelijk meer gericht op het werken met Patterns, wat mij meer doet denken aan oude muziek programma's van de Amiga. Voordeel is duidelijk een betere integratie met MIDI System Exclusive en Effecten, de geluiden, worden desgewenst geladen voor het pattern afspeelt. Tegenwoordig is Notator (Logic Audio Platinum) uitgegroeid tot een echte gigant en wordt vooral veel gebruikt door muzikanten en arrangers/componisten. In sommige opzichten heeft het Cubase zelfs ingehaald : Zo is er over het algemeen meer overzicht en zijn de sampling mogelijkheden meer uitgebreid. Ook de lay-out en design zien er goed uit; het oog wil immers ook wat!

Software speciaal designed Hardware
Eindelijk is er voor Cubase een speciale soundcard uitgegeven, zo bijzonder is het niet en eigenlijk hadden ze het net zo goed kunnen laten, voor hetzelfde geld zijn er betere soundcards te krijgen. Dat zullen ze eigenlijk zelf ook wel gedacht hebben, anders zouden ze daar niet zo lang mee wachten. Dan verbaast het me wel dat ze niet met iets goeds komen, duidelijk hebben ze er niet veel zin in. En laten we het over de HUDSON al helemaal niet hebben, er bestaan ook alternatieve remote controls met midi of usb connector, maar over het algemeen zijn ze erg prijzig. Als je een beetje technisch bent kan je er beter zelf een bouwen, voor weinig.

Studio Nuendo van Steinberg heeft daarintegen wel een professionele hardware lijn. Duidelijk is wel dat Steinberg met dit concept niet achter niet achter wil blijven bij Pro-Tools. Het concept is vrijwel hetzelfde met een grote uitzondering : Het is namelijk veel goedkoper dan Pro-Tools en benaderd de kwaliteit redelijk. Een andere concurrent op dit gebied is Logic Audio Platium, dat ook wordt aangeboden als een totaal digitaal systeem. Het ziet er zeer flitsend uit, maar het zal echt niet goedkoop zijn.
Zo zijn er tegenwoordig naast de digitale studio's die Pro-Tools draaien ook studio's die een Nuendo systeem hebben, en duidelijk beter zijn afgestemd op de Cubase gebruiker. Nuendo, Logic Audio en de Pro-Tools Hardware ondersteunen de moderne multi layer ADAT, zowel de analoge als Optische ADAT en zijn onderling digitaal te synchroniseren. Wel verdient Pro-Tools de voorkeur : het is stabiel, professioneel, en veel gebruikt in audio studio's, film en video studio's.
Dat maakt het voor Nuendo en Logic Audio Platium moeilijk om er tussen te komen, ze hebben nog niet die belangrijke positie veroverd, maar gezien hun lagere prijs is dit natuurlijk niet geheel uit te sluiten. Voor de home-recording zijn goedkopere programma's natuurlijk veel geschikter, deze groep beschikt immers niet over grote sommen geld om te investeren. Daarbij is Nuendo compatible met de veel gebruikte VST - plugins en instrumenten, waarvan er tegenwoordig erg veel van in omloop zijn. Dat alles maakt Nuendo tot een potentiële concurrent voor Pro-Tools. Vandaar is het uitkomen van de Pro-Tools Lite versie meer gericht op de home studio gebruiker en is gratis de oudere versie te downloaden van het Internet. Daarmee hopen ze natuurlijk de wat minder kapitaal krachtige homestudio gebruikers aan zich te binden.

Speciale hardware voor software
De Hardware modules van Pro-Tools zijn absolute top kwaliteit, maar je raad het al ze zijn echt niet te betalen, en dus niet echt geschikt voor Homerecording. Zelfs de Hardware Modules van Nuendo zijn nog veel te prijzig en misschien kan je beter voor dat geld, voor ongeveer dezelfde kwaliteit, een RME Hammerfall met 3 Optische ADAT's en een MOTU en RME module aanschaffen (zie hardware).


Links PC Music Software :


MNX2010 PC AUDIO SITE

PC MIDI Editors

Site in English Click here | SJ SHA-MAN-X | MNX2010 Atari & Audio

 

MNX2010 PC Audio Sites - PC MIDI Editors :

Naarmate het gebruik van Sampling op de computer toe neemt lijkt MIDI langzaam in het vergeethoekje te raken. Daar zijn een aantal oorzaken voor : Allereerst hebben veel PC gebruikers weinig of geen kennis van MIDI. MIDI is in de basis simpel, maar kan zeer complex zijn, vooral als het gaat om parameters en "System Exclusive". MIDI is traag, het is eigenlijk verouderd en is niet echt real-time. Weinig PC's hebben tegenwoordig nog een MIDI aansluiting of Keyboard. Dat is jammer want MIDI vormt eigenlijk de basis voor het muziek maken op de computer, als je verder kijkt dan wat sampletjes op en onder elkaar te plakken. Ook al is MIDI niet echt makkelijk, toch zorgt het voor eindeloze mogelijkheden. Het is flexibeler, dynamischer en klein van opslag. Zo werken bijna alle Externe Muziek Hardware (Samplers, Modules, Synthesizers) met MIDI (sommige ook met USB). Ook interne Muziek Software wordt er mee aangestuurd (VST Instrumenten en Software samplers).

Midi kent eigenlijk 3 gebruiksmogelijkheden : MIDI-Note / MIDI-Controller / MIDI-System Exclusive.

  • MIDI-Note : Alles wat direct met Note Notatie te maken heeft, zoals : Note, Volume, Plaats, Toonhoogte en Lengte.
  • MIDI-Controllers : Realtime parameters die MIDI-Note ondersteunen, zoals : Pitch Bend, Modulation, Pan, Balance en Aftertouch.
  • MIDI-System Exclucive : De niet realtime parameters, zoals : Het editen van Sounds d.m.v. een software editor en het dumpen en laden van soundbanken en instellingen.

Midi Arrangement Programma's ondersteunen als het goed is al deze parameters. De system Exclusive kan worden gebruikt voor het laden van de geluiden, los of in banken. Editors of Dump Utility's ondersteunen alleen System Exclusive.

MIDI Editors
Helaas valt het aanbod editors voor MIDI hardware voor de PC nogal tegen. Vooral als je een Atari gewent bent met het enorme aanbod aan editors, valt het wel op dat er voor de PC niet zo heel veel moeite gedaan wordt.

Naast het beperkte aantal gratis editors voor de PC, valt helaas ook de kwaliteit vaak tegen. En voor wat oudere synths zijn nog altijd meer editors te krijgen dan voor de wat nieuwere modellen.
In het Atari-tijdperk kwam het nog best vaak voor dat een fanatieke synth bezitter een best redelijke editor afleverde en open stond voor suggesties van gebruikers. Dat is voor de PC nogal zeldzaam, dus wil je goede editor dan kost je dat in het meeste gevallen geld. De reden voor deze situatie zit hem volgens mij in de volgende zaken : De PC wordt nog steeds niet echt als muziek computer gezien, meer een allround computer. Toen computers nog net bestonden, werd er duidelijk meer geëxperimenteerd en waren de gebruikers een stuk idealistischer. Er is een soort verzadiging opgetreden, er is zo veel en met de komst van software synths, is er duidelijk teruggang in hardware gebruikers. Als laatste oorzaak is er te noemen dat er in studio's meestal toch gewoon presets gebruikt worden.

En toch zijn editors erg belangrijk, vooral als je het uiterste uit je synth wilt halen, met je eigen unieke geluiden voor de dag wilt komen, zonder uren lang boven een veel te klein display te hangen. Naast het editor gedeelte zelf bestaan er ook nog extra's in het programma, als bank opslag, bank manager (geluiden selecteren voor banken). Tijdsbesparing hoort tot een van de vele voordelen. Door direct overzicht van alle parameters verkrijgt men een sneller resultaat. Sommige editors hebben zelfs een "Sound-Robotter". Een soundgenerator, die m.b.v. bepaalde randomize instellingen of parameters nieuwe geluiden genereert met een klik van de muis. Als het geluid bevalt kan het met de rechter muis knop opgenomen worden in een soundbank. Ook zit er soms een kleine sequencer in om een loopje midi noten af te spelen. Helemaal luxe is een extra USB aansluiting voor de editor, zodat de midi-toevoer niet gestoord wordt door de system exclusive data. Het uitwisselen van sound tussen verschillende type synths kunnen tot de mogelijkheden behoren, ook bestaan er software coverters die data blokken inladen en omzetten.

Kortom heb je een goede editor, dan zijn de mogelijkheden voor je synth opeens veel uitgebreider en kan je de uiterste grenzen van het apparaat gaan verkennen. Je zult ontdekken, je hebt er een nieuwe synth bij..... jan 2004


MIDI PC Links :


mnx logo

>>> To MNX2010 MainSite <<<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP